8/25/2014

Małe co nieco, czyli sposób na małe - duże drzewka

Witajcie!
Żadna z nas dawno się nie odzywała, a wina leżała chyba w paru przyczynach: wakacyjne wyjazdy, spotkania z przyjaciółmi, brak pomysłów, lenistwo... Dzisiaj np. musiałam powyciągać cały "zapas" poduszek i koców, ponieważ jutro spotykam się z czterema koleżankami na nocowaniu. Jutro muszę dokończyć sprzątanie pokoju.Jednak co to ma wspólnego z dzisiejszym wpisem?
Na jutrzejszy wieczór/ noc postanowiłam przygotować sałatkę, którą pokochają miłośnicy brokułów (/brokuł).

Składniki:
♥ dwa średnie brokuły
♥jedno opakowanie jogurtu naturalnego
♥ główka czosnku
 ♥ 200 g wyłuskanego słonecznika
♥ szczypta soli
♥ szczypta pieprzu
♥szczypta granulowanego czosnku

Przygotowanie:
Brokuły pokroić na mniejsze części, gotować do czasu, gdy będą średniej miękkości. Przełożyć jogurt naturalny do miski, obrać główkę czosnku i przecisnąć przez praskę. Wymieszać sos, dodać czosnek granulowany, sól i pieprz. Gdy brokuły ostygną, ułożyć na dnie szklanego półmiska tak, by zakryły dno (oraz by warstwa tych brokułów była w miarę równa). Nałożyć odrobinę sosu czosnkowego. Ułożyć pozostałe brokuły, dać większą część sosu czosnkowego. Wsypać 200 gramów słonecznika tak, by był rozprowadzony równomiernie i zakrywał całą wcześniejszą warstwę. Włożyć do lodówki na minimalnie 6 godzin (musi "przejść"), 


Smacznego! :-)

1 komentarz:

  1. Aaa znam ten przepis :* Tylko, że ja dodaję jeszcze mozzarellę i małe koktajlowe pomidory przekrojone na połówki :)

    OdpowiedzUsuń